Quantcast
Channel: Faktoider
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3613

Ge järnet (med j)

$
0
0

- Försvarsmakten gör reklam. Här kanske finns en klurighet som jag missar. Eller så är det ett inte särskilt ovanligt stavfel.

För uttrycks uppkomst kan tre frågor ställas: När, var och hur. När uppstod uttrycket "ge järnet"?

Maxvarvad fartfilm! Dom lastar kärran med hemlagad sponken och drar på i snutspärrarna. GRABBAR SOM KAN GE JÄRNET KALLAS MOONRUNNERS!

- Typisk bioannons från 1976

Aftonbladet 21 juli 1974 nämns "folk som skriker 'Ge järnet'"; det är det äldsta belägget jag hittat. Så småningom tog någon med det i en tidstypisk filmtitel (originalet hette förresten bara Moonrunners, och följdes upp av den kanske bekanta tv-serien Dukes of Hazzard). Där kan såväl orsak som verkan förekomma: Filmen kan ha fått sitt namn efter ett populärt uttryck (mer troligt), och uttrycket kan ha blivit populärare sedan det förekommit i en filmtitel (mindre troligt). I vilket fall så blev uttrycket snabbt vanligare mot slutet av 1970-talet. Efterhand dök varianter som "kämpa järnet" etc upp. En del har fallit ifrån, andra blivit mer eller mindre etablerade.

Av allt att döma uppstod uttrycket i talspråket ute bland massorna, för att först så småningom leta sig in i tryckta texter som finns bevarade och sökbara. Sådana uttryck och ord är därför mer svårforskade än mången lärd gammal glosa. Trots att det kanske inte är äldre än undertecknad — ett halvt andetag i språkhistorien.

Var uppstod uttrycket? Enligt Kerstin Johanson i Svenska uttryck och deras ursprung (Ordalaget 2016) är det stockholmsslang.

Hur uppstod uttrycket? Det vet jag inte, än. I Språket: Veckans språkfrågor i P1 15 mars 2021 har språkvetare Ylva Byrman ingen hypotes men resonerar utifrån karakteristiska egenskaper som hårdhet och styrka. Exempel som "järngrepp", "järnvilja" och "järnhälsa" ges. Dessa sammansättningar förekom emellertid redan på 1800-talet; jag tvivlar på att de som myntade "ge järnet" på 1970-talet tänkte i de banorna. En gissning: Kanske "järnet" syftar på en gaspedal? Kanske "ge järnet" motsvarar "plattan i mattan", put the pedal to the metal som man säger på engelska sedan 1950-talet, då bilgolven gjordes i metall. I så fall skulle "järnet" syfta på en äldre bilkonstruktion — med kraftig reservation för att det som sagt är gissningar.

Idag ingår "ge järnet" sedan länge i standardspråket. Det känns tidlöst och har bara en mycket lätt air av talspråk över sig; jämför till exempel med jämngamla "schyssta bananer" (äldsta belägg i tidningstext DN 29 juni 1974). Visserligen förekommer "ge järnet"ännu inte i regeringsförklaringar eller lagtexter. Men statsråd kan använda det i intervjuer. Tjugo år senare tror jag heller inte att exempel ens skulle förses med talspråksindikerande citationstecken.

... bonus borde omfatta alla anställda för att de ska kunna "ge järnet", som statsrådet [Britta Lejon] uttrycker sig.

- Mats Johansson, Majoriteten beviljar sig förtroende?, SvD 4 april 2002

Vad "ge gärnet" beträffar är felstavningen av det annars lättstavade "järnet" vanligare än jag velat tro. Vad ett "gärn"är vet jag inte, förmodligen inte felstavarna heller.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 3613

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!