Quantcast
Channel: Faktoider
Viewing all 3613 articles
Browse latest View live

Älvor med vingar

$
0
0
En enkel slagning på fairies visar tydligt hur vi tänker oss dem: Väna, kvinnliga naturväsen med vingar.

Det där med vänheten är ett modernt påfund:
På romantiska tavlor har äldre konstnärer målat undersköna älvor som trånande dansar omkring i dimmorna på ängen. Så väna och ljuvliga har älvorna aldrig varit i folktron.
- Ebbe Schön citeras på www.faktoider.nu: Älvor

En annan detalj är vingarna:
Wings, while common in Victorian and later artwork of fairies, are very rare in the folklore; even very small fairies flew with magic, sometimes flying on ragwort stems or the backs of birds. Nowadays, fairies are often depicted with ordinary insect wings or butterfly wings.
- Wikipedia: Fairy

Detta hade kunnat vara en rent konsthistorisk fråga, om det inte varit för alla observationer av älvor som gjorts -- sägs ha gjorts. Och när sådana observationer gjorts före 1800-talet så är vingarna inte där; när de gjorts från viktoriansk tid och senare, så är vingarna där. (En noggrannare undersökning skulle kunna visa hur vingarna spridits geografiskt, om ursprunget nu är England eller någon annanstans.)

Har älvorna evolverat? Eller kan det vara så, att det som folk ser beror mer på vad de förväntar sig att se än vad de faktiskt har framför sig? Vilket i sin tur problematiserar hela älvafrågan: Om man inbillar sig (vilket är ett luddigt och ofta missvisande ord för det faktum att vi i sådana här fall är helt i våra hjärnors våld) en väsentlig detalj på en observerad älva, hur kan man då vara så säker på att hela älvan inte är en sorts fantasi?

(Denna bloggpost handlar bara delvis om älvor, desto mer om allt som vi tycker oss se, tror oss se, är helt pang bom spiksäkra på att vi observerat men vars existens av en eller annan anledning inte låter sig påvisas på något annat sätt än den personliga vittnesbörden.)

Relaterade bloggposter: Hur man trollar fram älvor (inklusive Cottingley Fairies); Älv-föreningen


Lördagsfråga 331: Kamikaze

$
0
0
  1. Detalj ur en avbildning av "den gudomliga stormen", kamikaze, som 1274 och 1281 omintetgjorde mongolernas försök att invadera Japan.
  2. Om man knyter en trumpetstek och skär av den mittersta delen får man något som kallas "kamikaze-knop": Så länge den är belastad håller den, när belastningen upphör öppnar den sig. Vilket kan vara käckt, om än absolut livsfarligt, vid bergsklättring om man verkligen inte vill lämna linan efter sig.
  3. Astro Invader (1980), ett dataspel i färg! som först släpptes i Japan under namnet Kamikaze.
  4. Kamikaze Girls (2002) började som bok för att sedan bli såväl manga som otecknad film.
Det var ju #1 som fick bli det patriotiska namnet på självmordsuppdragen. De första togs förresten i bruk för 70 år sedan, under slaget vid Leytebukten i slutet av oktober 1944. Det visste säkert Otto Osmos, det med.

ASPR: Parapsykologi nära döden

$
0
0
Har du varit med om någonting exceptionellt i parapsykologisk väg? Har du haft en nära döden-upplevelse, en NDU? Då är ASPR, amerikanska sällskapet för parapyskologisk forskning, intresserat av din berättelse. De är faktiskt intresserade även om du inte upplevt något särskilt: "all responses are important" (vilket låter som en ovanlig form av parapsykologisk forskning). Svaren skickas till William Roll, State University of West Georgia.

I senaste numret av Fortean Times redogör Guy Lyon Playfair för ASPR:s historia. Föreningen grundades 1885 (1884 enl. WP?) och fick en energisk start. Sedan följde några år av kräftgång. Ledningen blev så betuttad i det föregivna mediet Margery att man inte bara satte stopp för varje ifrågasättande av henne (något som förekom även bland öppensinnade), utan lade ner all verksamhet som inte utgjordes av Margery-prisande.

Ektoplasma ur örat: Margery i aktion.

Några tröttnade och bildade en utbrytargrupp; under några år såg de sig som det egentliga ASPR. Sedan Margery dött (och inte kommit tillbaka, kan tilläggas) återgick verksamheterna till det (para)normala. Tiden fram till 1980-talet beskrivs som en andra höjdpunkt i föreningens historia då mycket forskning, enligt uppgift, ska ha gjorts.

Det kan påpekas att Playfair tror på parapsykologi. Men även en skeptiker, som är aldrig så lite lagd åt det historiska hållet, kan finna det vara under all kritik att en samling med över tiotusen böcker, brev, filmer, ljudinspelningar med mycket mer - mycket gammalt, mycket säkert värdefullt på flera sätt - står oanvänd, otillgänglig och måhända i allt sämre skick.
For the past 20 years or so, information on the Society’s current activities has been hard to come by. My own request for it was not answered or acknowledged. There have been no Journal or Proceedings since 2004, although the ASPR website remains, inviting those with personal experiences to report to send them to William Roll (although he died in January 2012). Veteran parapsychologist George Hansen estimated in 2007 after a trawl through the society’s tax returns, that membership had fallen from 591 in 1988 to just 23 in 2005. He also noted that its current executive director still enjoys a six-figure salary.
- Guy Lyon Playfair, "An American institution in low spirits", Fortean Times #320

Just det: William G. Roll, han som tar emot rapporter om NDU:er med mera, avled 2012. En illa uppdaterad hemsida blir ett stycke passande ironisk galghumor.

Hur en förening utan medlemmar eller verksamhet ändå kan avlöna sin ordförande så frikostigt är en öppen fråga.

Under sina flitigare perioder fick den en hel del stöd från olika håll. Som till exempel Chester Carlson; mannen som uppfann kopieringsapparaten var även mycket intresserad av parapsykologi och donerade miljoner (i dåtida dollar) till olika verksamheter. Bland annat köpte han huset på 73:e gatan i New York som ASPR fortfarande använder.

Parapsykologer och deras anhängare gnäller ständigt över hur lite medel de får för att bedriva sin så kallade forskning. Men här och var finns det uppenbarligen pengar.


Se även:
Michael Prescotts blogg: Decline and fall, 19 oktober 2014.
The Paranormal Trickster Blog: A Salary in Parapsychology: Patrice Keane (ASPR), 13 augusti 2007

Sjusovare

$
0
0
Glis glis, en art i familjen sovmöss. Om den ska denna bloggpost inte handla. Men jag får åtminstone tillfälle att berätta vilket fint namn den har på engelska: Edible dormouse.

Vad är en sjusovare? Är det någon som sover ända till klockan sju?

Men "sju" syftar inte på klockslag utan på antal. De sju sovarna var, enligt legenden, tidiga kristna som förföljdes för sin tro. De gömde sig i en grotta där de föll i en djup, magisk sömn. När de vaknade trodde de först att det bara hade gått en natt. När de insåg att flera hundra år passerat, och att deras religion (kanske rentav av "rätt" sort) under tiden slagit igenom å det grövsta, prisade de Gud och föll sedan döda ner.

Inom kristendomen blev de sju sovarna mycket populära under medeltiden (liksom längre fram, men det är en annan historia). Den fick ett särskilt klintbergskt drag när folk lite varstans identifierade berg som det med de sju sovarna. Ibland gjorde man historien ännu lite bättre genom att låta dem fortfarande ligga och snarka i en igenmurad grotta någonstans. Här blev den påtagligt lik sägnen om "kungen i berget", där Barbarossa, Holger Danske eller någon annan hjälte sägs sova i något krypin för att vid en kommande yttersta kris vakna och rädda landet.

Inom islam har de sju sovarna en ännu högre status eftersom de nämns i Koranen:
När dessa unga män tog sin tillflykt till grottan bad de: "Herre! Förbarma Dig över oss och visa oss den rätta vägen ut ur våra [svårigheter]!" Därpå tillslöt Vi deras öron i grottan under många år, och så till sist väckte Vi dem. [Allt detta skedde] för att det skulle stå klart, vilken av de två uppfattningarna som visade störst förståelse för frågan hur länge de blev kvar [i grottan].
- Sura 18. Al-Kahf (Grottan), vers 10-12 (Bernström)

Ässet och den franska revolutionen

$
0
0
Kortlekens äss har ju värdet 1 och är därmed det lägsta kortet i sviten. Samtidigt kan det också vara det högsta. Ibland får man höra att detta har en historisk koppling: Det "höga ässet" infördes efter franska revolutionen för att, så att säga, spegla tidsandan.

Fascinerande! Är det sant?

Spelhistorikerna verkar inte tillhöra de spiksäkra. En sak är säker och det är att höga äss förekom långt tidigare.

... Tib, the Ace is fifteen in Hand ...
- Charles Cotton, The Compleat Gamester (första upplagan 1674, här från 1725, och Cotton byggde på Cotgrave (1662) och Willughby (1660-70))

Om höga äss blev vanligare efter 1789 vet jag inte. Svårast att avgöra måtte vara hur folk i så fall har tänkt. Inspirerades man av revolutionens omvälvningar? Eller fann man det helt enkelt vara en spelteknisk finess som gjorde spelen intressantare?

Som i Black Jack, där man ju kan välja om ett äss ska räknas som 1 eller 11. Det är förresten ytterligare ett exempel på ett kortspel där högt äss förekom långt före revolutionen. Det vet vi tack vare en ovanligt förnäm källa:
Och, om ers nåd är kunnig i spelet, den ser vilken fördel han har som med säkerhet vet att det första kortet är ett äss, som kan ge honom en poäng eller elva; och med denna fördel, där veintiuna [tjugoett] har utmanats, stannar pengarna hemma.
- Miguel de Cervantes, Rinconete and Cortadillo (1613, efter engelsk översättning av Mariano J. Lorente, Boston 1917), sid 63

Utlandet tränger sig på

$
0
0
Herr talman, mina herrar! Det är icke gott, att i dessa allvarstunga tider diskutera saker, sådana som de nu föreliggande, vilka visserligen må vara viktiga i och för sig, men som i alla fall sjunka ned till en ringa betydelse i jämförelse med det fruktansvärda som nu sker runt om oss. Man har svårt att med nödig sans och reda diskutera sådant under det man timme för timme går och väntar på, huruvida världshändelserna skola utveckla sig så, att vi över huvud taget skola kunna hålla oss utanför dem. Jag har velat säga detta för att motivera, att jag i diskussionen i dag, då jag antagligen nödgas uppträda åtskilliga gånger, kommer att fatta mig synnerligen kort.
Klockan var en stund efter tio, onsdag förmiddag den 5 augusti 1914, när herr Petersson i Lidingö villastad förklarade för riksdagens andra kammare varför han i den kommande debatten kunde uppfattas som mindre mångordig än vanligt. Annars hör det ju till god retorik att inte avvika från sakfrågan, men när utlandet tränger sig på i så hög grad som här var fallet kunde det vara värt ett undantag.

Vilka sakfrågor var det då som skulle diskuteras? Först ut var följande lagförslag:
Utländsk zigenare ävensom utlänning, som uppenbarligen har för avsikt att söka sitt uppehälle genom bettlande eller att under vandring från ort till annan vinna sin utkomst genom utförande av musik, förevisande av djur eller annan dylik sysselsättning, må vid ankoms­ten till riket eller omedelbart därefter av polismyndighet avvisas.
Förslaget kom att antas som Lagen om inreseförbud för zigenare (SFS 1914:196).

Lördagsfråga 332

Förbättrat spökhus uthyres

$
0
0
29-30 oktober följer Aftonbladet med dokusåpadeltagaren Samir Badran, bloggerskan Kissie Nilsson och sångerskan Anna Book när de ska spendera en natt på Borgvattnets prästgård i Jämtland. Prästgården sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus.
- Kändisar till spökhuset i Borgvattnet, Östersunds-Posten 17 oktober 2014
Ingen vet vad som egentligen ligger bakom alla oförklarliga händelser i den lilla prästgården mitt ute i de jämtländska skogarna. Men oavsett om man tror på spöken eller inte så är nog en sak är säker: det krävs lika mycket mod för att övernatta i Sveriges mest hemsökta hus idag, som det gjorde för hundra år sedan.
- Slungades ur stolen – av en okänd kraft, Aftonbladet, 27 oktober 2014

Det som krävs för att övernatta i Borgvattnets gamla prästgård är dels att man tar sig till byn, dels att man betalar för sig. Utdrag ur prislistan för 2014:
Söndag, Måndag, Tisdag, Onsdag och Torsdag
Hela huset, 1 natt: SEK 3400:-
eller
Per person och natt: SEK 380:-
Frukost: SEK 70:-/person
Lakan (om ej egna finnes): SEK 75:-/vistelse
- Borgvattnets Spökprästgård: Information och länkar

När jag stöter på folk som tror och hävdar saker som jag inte tror på försöker jag att hålla en förstående inställning: jag utgår ifrån att de som hävdar sakerna själva tror på dem, tills motsatsen bevisats. Visst finns det bluffmakare, sannerligen! men de är inte alls lika vanliga som folk som verkligen tror på saker mot bättre vetande. (Även om tron ofta är mer ljummen än het.) Skeptiker brukar peka på att pengar cirkulerar, som skulle det förklara allt; men pengar är inte den enda kraft som driver folk.

När det gäller de som driver Borgvattnets prästgård verkar dock diagnosen lättare att ställa. I en krisande glesbygd som Ragunda kommun (se till exempel befolkningsutvecklingen sedan 1970) har man anledning att gripa efter varje halmstrå. För den som driver en verksamhet så gör det naturligtvis all skillnad i världen om kåken ifråga kallas saker som "Sveriges mest hemsökta hus", får uppmärksamhet i tidningar, TV och webb, med mera. Då gör man vad man kan för att hålla igång "mysteriet".

Som när prästgården, som man kallar "spökprästgården" så ofta man orkar, får ett "märkligt nattljus":

Ibland ser prästgården overklig ut i natten...
Borgvattnets Spökprästgård i ett märkligt nattljus
- Galleri: Mystiska foton från Spökprästgården #1

I ett annat bildspel finns en bild som uppenbarligen är tagen vid samma tillfälle:

- Galleri: Borgvattnets Spökprästgård #1

När det gäller de "ljud, fotsteg och annat oförklarligt" som sägs ha rapporterats, vad är skrönor, rykten, påhitt med flit eller rentav arrangerat? Inskränker sig spökfusket i Borgvattnet till klumpigt photoshoppade bilder med suggestiva bildtexter?


Lördagsfråga 332: Wien

$
0
0
  1. Four in a Jeep (1951), här med Viveca Lindfors, utspelas i Wien just efter andra världskriget. Titeln minner om hur även denna stad delades upp mellan segermakterna, och under en tid patrullerades av bilar med en representant från varje stormakt.
  2. Den förödande branden i Wiens Ringteater, återgiven i Wiener Caricaturen, 18 december 1881.
  3. Johan III Sobieski, Wiens frälsare när turken stod utanför stadsporten.
  4. Flygblad över Wien var en säregen propagandaräd i första världskrigets slutskede. I augusti 1918 flög nio plan, under ledning av den italienske prinsen, poeten m.m. Gabriele D'Annunzio, från Italien till Wien, släppte ut tiotusentals flygblad och flög tillbaka.
Det satte Hilding Hagberg snabbt och precist (så när som på en men det räckte ju). Att det blev Wien den här gången är en påminnelse om att man för prick tvåhundra år sedan satt i den staden och drog upp de riktlinjer för europeiskt maktbalanserande som skulle hålla i ganska exakt hundra år.

Nationalsånger

$
0
0
Lyssna först på denna:



Ja, det där var ju God Save the Queen framförd vid kröningen 1953. Vad som i praktiken är Englands nationalsång är det visserligen inte officiellt, för någon officiell nationalsång har inte landet. (Vad det nu skulle spela för roll, men det påpekas ideligen att Du gamla du fria har motsvarande status.) Till exempel spelas av någon anledning Jerusalem för det engelska landslaget i cricket.

Nu lyssnar vi på den här: Heil dir im Siegerkranz var den preussiska kungssången och det tyska kejsardömets ("andra rikets") nationalsång.



Den blev aldrig särskilt populär i rikets södra delar, om det nu berodde på dess preussiska anor eller det faktum att det var samma melodi som den engelska nationalsången.

En sång som jag inte letat efter är Bevare Gud vår kung, det är samma melodi med svensk text och status som svensk kungssång innan Kungssången lanserades. En sång som jag letat efter och inte hittat är E Ola Ke Alii Ke Akua, det är samma melodi med hawaiiansk text och en gång i tiden status som hawaiiansk nationalsång.

Byrds hemliga dagbok

$
0
0

Idén har cirkulerat lite då och då genom seklerna: Jorden är ihålig. En av de mest namnkunniga förespråkarna var ingen mindre än Edmond Halley. Han föreslog hela tre inner-jordar, där bara den innersta är solid; som en gigantisk version av ryska dockor.

Är det någon som tror på sådant idag?

Ett namn som ideligen dyker upp när man studerar ämnet är Richard E. Byrd, rear admiral (motsvarar ungefär konteramiral i svenska flottan). Han var mer flygets man än flottans, och ägnade sig även åt spektakulära arktiska äventyr med såväl fartyg som flygplan involverade. Huruvida han 1926 lyckades flyga ända till nordpolen, som den förste i världen, är en omdiskuterad fråga som jag inte ska ta upp här.

I kretsar som åtminstone påstår sig argumentera för jordens ihålighet cirkulerar ett avslöjande dokument om en långt mer spännande tripp. I Byrds hemliga dagbok beskriver han hur han den 19 februari 1947 flög till nordpolen, och en god bit bortom den. Bortom polen..? Jomen.
I alter altitude to 1400 feet and execute a sharp left turn to better examine the valley below. It is green with either moss or a type of tight knit grass. The Light here seems different. I cannot see the Sun anymore. We make another left turn and we spot what seems to be a large animal of some kind below us. It appears to be an elephant! NO!!! It looks more like a mammoth! This is incredible! Yet, there it is! Decrease altitude to 1000 feet and take binoculars to better examine the animal. It is confirmed - it is definitely a mammoth-like animal! Report this to base camp.
-"Byrds hemliga dagbok"

Anteckningarna från Byrds spännande resa försöker inledningsvis ge intryck av en torr professionell redogörelse, samtidigt som man lagt in talspråk, för många utropstecken, "My GOD!!!" osv. Då och då fastnar rentav skiftlåset.

Sedan landas Byrd av en mystisk yttre kraft, beger sig in i en kristallstad och får träffa "the Master". Denne berättar att landet heter Arianni. Tefaten (detta var året då tefatsvågen började) kommer från dem och de kallar dem Flugelrads. Folket i Arianni talar för övrigt med en "lätt nordisk eller tysk brytning", är långa och blonda och har hakkors på sina tefat.

Hela den egendomliga texten kan läsas hos exempelvis The Hollow Earth: Secret Diary of Admiral Byrd?

Vad ska man då säga om detta? Är det sant? Öh, nej... (Även om det finns häpnadsväckande många vidöppensinnade som hävdar att det är något mer än en saga.) Är det något att motbevisa? Ska man behöva ta upp Operation Highjump, en väldig militärmanöver som utfördes i Antarktis från augusti 1946 till slutet av februari 1947 och där Byrd hade fullt upp hela tiden? Eller att Arktis i februari är mitt inne i den becksvarta polarnatten?

En intressantare fråga är: Vad är texten?

Här är en del av Mästarens budskap:
I believe that some of your race will live through the storm, beyond that, I cannot say. We see at a great distance a new world stirring from the ruins of your race, seeking its lost and legendary treasures, and they will be here, my son, safe in our keeping.
Jämför med följande:
I believe that you will live through the storm. [...] Beyond that, my vision weakens, but I see, at a great distance, a new world stirring in the ruins, stirring clumsily but in hopefulness, seeking its lost and legendary treasures. And they will all be here, my son, hidden behind the mountains in the valley of Blue Moon, preserved as by miracle for a new Renaissance ...
"Den blå månens dal", är den bekant? Den beskrevs av James Hilton i novellen Lost Horizon (1933), filmatiserad 1937. Det var där hittepå-Byrds Master hittade sina repliker, lånade från översteprästen i dalens lamakloster Shangri-La, som alltså även det är Hiltons skapelse.

Vad är då syftet med det hela?

Den förste som antydde att Byrd skulle ha upplevt något extraordinärt i Arktis var den italienske skribenten Amadeo F. Giannini, i boken Worlds Beyond the Poles från 1957 (eller strax efter Byrds död). Den längre texten är dock av yngre datum. Från 1970-talet kunde den beställas per postorder från "The Society for a Complete Earth".

Håljordingarna verkar ha en förkärlek för att bilda många sällskap, organisationer och föreningar. Om det nu är för att se fler ut, att det är roligare att starta nytt än driva befintligt, att de kommer i luven på varandra, eller något annat. Ett återkommande namn, en man som drivit tesen om den ihåliga jorden som ingen annan, är Danny L. Weiss:
I began my scientific, psychic, and apolitical journey with my coming of age during the controversial and chaotic Vietnam War. Enlisting as a naïve and idealistic volunteer soldier, I soon experienced the emotional conflict wrought from the clash of inbred patriotism with the mindless destruction and the carnage of too many innocents–collateral damage.

Thus began my lifelong pursuit of spiritual and political truth in myriad forms. I committed the unpardonable sin of questioning the official version of events as presented by the “authorities.” My experiences, thoughts and clairvoyant visions led me to new understandings of how the world and universe works, both practically and spiritually. My passion for exploration and the real truth behind the veneer of the official, whitewashed story over the past fifty years has confirmed the validity of introspection and a belief in my personal vision. This has led me to extraordinary events and experiences. And still more adventures lie ahead.

My twenty-five year analysis of the theories of a hollow earth was incredibly enhanced by my encounters with some extraordinary people who swore they had had personal experience with the hollow Earth, beings who dwelt there and Hitler’s desperate orders to find an entrance. The stuff of science fiction, though they were convinced it was real. It’s been an incredible ride, much of it documented in my new book, The Hollow Earth–Revisited. The rest will leak out in notes to subscribers and our loyal readers.
Bland mycket annat drev Weiss "The Society for a Complete Earth". Om det var han som skrev "Byrds hemliga dagbok"? Helt osannolikt är det inte. Men ungefär där tröttnade jag på den ihåliga jorden i dess moderna tappning.

Facebook 1914: Folk som kommer och går

$
0
0
Hur höll folk reda på varann förr i tiden? Innan man kunde kasta en blick på de sociala flödena och se var alla håller hus som har vett på att berätta det?

Ett sätt var att läsa i tidningen. Kolumnen ovan råkar vara hämtad från The Star-Independent i Harrisburg, Pennsylvania, den 5 november 1914, men motsvarigheter fanns mest överallt. Här kunde folk i farten läsa om sig själva och sina gelikar, se vilka som var på besök hos vem liksom vilka utsocknes värda att nämna som man vid behov kunde få tag på. Listorna uppdaterades dag efter dag, år ut och år in. Här fick man koll.

URO bortförklarat

$
0
0
Strax efter klockan två på eftermiddagen 10 juli i år bilade hon på väg 134. Raksträckan vid Sundsnäs. Strax före avfarten mot Lottendal.

– Det jag såg sitter fast på näthinnan, jag glömmer det aldrig.

Hon hade just registrerat ett abrupt ljussken då hon mötte "ett mycket märkligt föremål":

– Det var snöplogsformat framtill och påminde om en fiskstjärt där bak. Föremålet var lågt, med en glas- eller plastkupa upptill. I kupan satt något som påminde om en gestalt. Vi hade ögonkontakt.

Kvinnan vill inte framträda. "Jag skulle bara betraktas som kufisk." Hon vill gärna via Corren komma i kontakt med någon som gjort liknande iakttagelser.
- Var det ett UFO hon såg?Corren, 7 november 2014

Givetvis var det inget UFO hon såg men väl ett URO, Unidentified Rolling Object. (Om skillnaden mellan UFO:n och rymdskepp på Faktoider.nu: UFO.)

Varför skulle man betraktas som kufisk för att man sett ett ovanligt fordon? Annat än om man antar att förklaringen inte är, så att säga, "tråkig" utan "rolig", att det är någon sorts mystiska krafter i farten, eller åtminstone antar att folk kommer att utgå ifrån att observatören hyser en världsuppfattning i den stilen. Typ.

Uppenbarligen hyser observatören inte en sådan "rolig" världsuppfattning. I så fall hade hon kunnat finna det fullt rimligt att utomjordingar besöker oss, välkomnat den "roliga" förklaringen, gått ut och spridit de hjulburna utomjordingarnas evangelium, och kanske blivit kändis på något obskyrt forum.

Den som hyser en sådan världsuppfattning vill inte ha "tråkiga" förklaringar av till synes mystiska fenomen (och ska nog sluta läsa här). En sådan förklaring får snabbt den nedsättande etiketten bortförklaring.

Vad är det för skillnad på en förklaring och en bortförklaring?

I vardagligt bruk är väl bortförklaringen nära släkt med lögnen. Jag gjorde läxan men hunden åt upp den, jag glömde inte mötet utan fick ett jätteviktigt samtal, det är inte läppstift utan ketchup, och så vidare. Där skillnaden mellan en förklaring och en bortförklaring ligger i utsagans sanningshalt.

När anhängare av "roliga" världsuppfattningar regelmässigt betecknar alla försök till "tråkiga" förklaringar, det vill säga sannolika, icke-omvälvande och enkla (i betydelsen att man försöker att minimera mängden förutsättningar), som bortförklaringar så säger de egentligen att de som levererat dem sitter och ljuger.
Flera av Svahns och NASAs bortförklaringar är så genomskinliga att en tolvåring kan genomskåda det.
- Källa: Google

Clas Svahn är f.d. ordförande för UFO-Sverige och har levererat mängder av förklaringar som i det öppensinnade lägret betecknats som "bortförklaringar". När han läste om URO:t i Corren satte han några av föreningens undersökare på fallet. Dessa fann att en cykeltävling ägt rum i trakten vid tiden ifråga.
En av cyklisterna hade råkat missa avfarten och fortsatt mot Kisa men vänt och kört tillbaka – och då hade han passerat platsen några minuter efter 15.
- Clas Svahn, Ett ufo på tre hjul, DN november 2014

Om man tar en titt på hemsidan för The Great Baltic Sea Ride så ser man att det inte är vilka cyklar som helst. Så kallade velomobiler eller cykelbilar påminner onekligen om rymdfarkoster.


Därmed är URO:t förklarat, och blir ett IRO. Innebär det att det blir "tråkigare"? Vad är mest spännande, en skojig cykel som finns eller en rymdfarkost som inte finns?

Lördagsfråga 333

Myter om muren

$
0
0

Lite propaganda (på tyska) från när det begav sig. Här får man glassiga stadsvyer, turistiska vimmelbilder, och inte så lite information om bålverket mot imperialismen. Osäker på om den gråbruna tonen beror på filmens ålder, kamerans kvalitet, sot eller att verkligheten verkligen såg sådan ut.

Vad finns det för myter och missuppfattningar om Berlinmuren? En missuppfattning skulle kunna vara att det var en mur, varken mer eller mindre.

Så här idyllisk kunde muren framställas 1961. Jag vet att jag tjugo år senare såg bilder som var nästan lika rara. Betraktad från väst var det lätt att få, eller ge, fel intryck.

Det som började som en ensam mur byggdes snart ut, mer och mer, tills gränszonen blev ett starkt befäst ingenmansland med muren som en komponent bland många. Den här översikten lär vara från slutet av 1970-talet. Östberlin till höger. Die Mauerär #11.

Utöver muren runt Västberlin (som ju låg djupt inne i DDR) så fanns även gränsen mellan Väst- och Östtyskland. Den var föremål för samma uppmärksamhet från såväl över- som undersåtar, men som den var nio gånger så lång fick grövre metoder tas till för att, hm, hålla imperialismen borta. Det var den gränsen som mer än något annat, inklusive Berlinmuren, förkroppsligade den järnridå som ursprungligen använts som liknelse.

Wikipedia: Inner German border
Faktoider.nu: Järnridån

Även om det som idag firas (om än inte överallt) är murens fall så tog det naturligtvis tid innan det officiella nedmonterandet av såväl mur som ingenmansland inleddes.

En bit av Berlinmuren är en given souvenir. Hur stor andel är äkta? Går det att avgöra? Störst i branschen är Volker Pawlowski. Kort efter fallet köpte han över 250 ton äkta mur som han sedan dess sålt av. Men inte i befintligt skick -- de förbättras som regel med lite sprayfärg, så att det ser ut som om man fått med en bit av den berömda grafittitäckta ytan. Hur ska man annars se skillnad på äkta Berlinmur och en vanlig betongbit?
"The East Side Gallery isn't real either, is it?" He says, referring to the kilometre-long stretch of Wall that has been preserved as an open-air art gallery. "That's being re-painted too. It's important that the concrete is from the Wall."
- Chipping away at Berlin Wall souvenir myths, The Local 19 oktober 2009

Om det mest bisarra återanvändandet av muren berättar Sven Ove Hansson i Homeopations Berlinmur (Folkvett 2012-3).

Avslutningsvis en klassiker: Carl-Ingemar drar österut (även om det rent geografiskt är väster om Faluns longitud).


Lördagsfråga 333: Reparerat

$
0
0
  1. Guldkalven återgiven i Hortus deliciarum, en fantastisk och rikt illustrerad encyklopedi från 1100-talet. Originalet förstördes i kriget 1870-71, så det vi har kvar är kopior. Ett sorgligt öde? Jo, men ett som denna bok delar med praktiskt taget alla historiska handskrifter vi känner till över huvud taget.
  2. Venus bild i spegeln som Cupido håller upp på Velázquez tavla. Vandaliserad 1914 av en suffragett, vars köttyxa tack och lov gjorde skador som gick att reparera till, som det verkar (?), osynlighetens gräns.
  3. Jackson Pollocks tavla No. 5, 1948 gick sönder i transporten till en kund. Pollock reparerade skadan, men kunden upptäckte det. Då gjorde Pollock en ordentlig ommålning som enligt kunden gjorde tavlan ännu bättre: "affirmed and fulfilled by a new complexity and depth of linear interplay" med mera.
  4. Ordförande Mao, porträtterad av Ge Xiaoguang. Den väldiga (6 x 4,6 m) tavlan vid Himmelska fridens torg påverkas av väder, vind och den allt intensivare pekingluften och måste därför bytas ut varje år, men tavlorna målas av samme konstnär. Våren 1989 fick tavlan fixas till dessutom, sedan studenter under de välkända protesterna kastat ägg fyllda med färg på den.
Alltså reparerade, eller i ett fall rekonstruerat, konstverk; det insåg Christian som knep guldet för denna krävande lördagsfråga (även om Pölsan var illa nära).

En kvarts miljon elöverkänsliga?

$
0
0
Elöverkänslighet är på väg att bli ett stort folkhälsoproblem. Framförallt för dem som drabbas men också för samhället i sin helhet. Enligt Socialstyrelsens beräkningar finns idag över 280 000 drabbade i vårt land, av dessa har ungefär en tiondel svåra problem.
- Ur motion 2014/15:978, Elöverkänslighet, av Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Att Sverige hyser över en kvarts miljon "elallergiker"är en återkommande uppgift. Varifrån kommer den? I meningen därpå anger Carlsson vad som förefaller att vara källan:
I Nationell miljöhälsoenkät 2007 (NMHE 07), som finns att ta del av i Socialstyrelsens Miljöhälsorapport 2009, anger 3,2 procent att de är känsliga/överkänsliga eller allergiska mot elektriska och magnetiska fält.
Få se... 3,2 procent av nio miljoner, det blir lite drygt 280 000 det. Men att Socialstyrelsen citerar en undersökning är ju något helt annat än att de accepterar självdiagnosen.

Det räcker att i Miljöhälsorapport 2009 gå till det stycke Carlsson hänvisar till (sid 192) och läsa meningarna innan för att få reda på att SoS inte ens 2009 köpte de där 280 000 rakt av:
I välutformade experimentella studier har dock varken friska eller elöverkänsliga personer kunnat avgöra bättre än slumpen om de varit exponerade eller inte. [...] Det är uppenbart att symtomen är verkliga och att vissa drabbade lider svårt, men det finns i stort sett inga vetenskapliga data som bekräftar att exponering för elektromagnetiska fält orsakar eller bidrar till dessa symtom.
Och läser man därtill två meningar längre fram så konstateras att
Andelen som anger att de är känsliga/överkänsliga eller allergiska mot elektriska och magnetiska fält har inte förändrats sedan den förra enkätundersökningen 1999
vilket kan ställas mot den avsevärda ökning av mobilmaster, smartphones, 3G (som enligt de troende ska vara extra stygg strålning) med mera som Sverige erfarit under samma period.

Det förefaller som om Ulrika Carlsson i Skövde inte läst den källa hon hänvisar till eftersom hon i så fall hade insett att den i själva verket talar emot den slutsats hon drar.

Att slarva med källor och innantilläsning är en dålig idé. Det är en särskilt dålig idé när det gäller såväl pseudovetenskap som politik. Det är en direkt usel idé när det gäller pseudovetenskap och politik eftersom vanföreställningarna då kan få genomslag i samhället. Precis som vore de på riktigt.


Mer på bloggen: Elstrålning och andra folksjukor

Lady Mondegreen hos FBI

$
0
0
För 60 år sedan, i november 1954, skrev Sylvia Wright i Harper's Magazine om en sång hon hörde när hon var liten:
Ye Highlands and ye Lowlands,
Oh, where hae ye been?
They hae slain the Earl o' Moray,
And Lady Mondegreen.
Balladen handlar om mordet på James Stewart, earl of Moray, som ägde rum 1592. Vem lady Mondegreen var framgick inte, eller varför hon också skulle has ihjäl, men så var det uppenbarligen.

Först senare insåg Wright att hon hört fel. Sedan Stewart mördats hade han lagts på gräset:
They hae slain the Earl o' Moray,
And laid him on the green.
"Lady Mondegreen" hade aldrig funnits, hon var ett tankespöke, en trygg räka som (nog) enbart uppstått i lilla Sylvias huvud. Där hade hon å andra sidan infogats i ett scenario som så att säga var för bra för att inte vara sant: "I know, but I won't give in to it. Leaving him to die all alone without even anyone to hold his hand -- I WON'T HAVE IT!!!"

Det var då, där och därför som Wright myntade begreppet mondegreens om hörselns motsvarighet till pareidoli.

Ett krav hon ställde på en mondegreen var att felhörningen skulle vara bättre än originalet. Det låter svårt, men även i den snäva bemärkelsen är de åtskilliga - 'Scuse me while I kiss this guyär svår att skaka av sig när man hört den, på "svenska" har vi Sovjets nationalsång, och så vidare. Ofta är en förutsättning att man har den "alternativa" texten framför sig, men när man väl har det är det omöjligt att inte höra den versionen.

Och då kommer vi till vad som på sätt och vis är seklets finaste mondegreen.


Louie, Louie skrevs ursprungligen på 1950-talet av Richard Berry. Den version som slog igenom 1963 var av The Kingsmen; den har alla hört. Hört, men knappast förstått - det är inte många hela ord man sätter där.

Vad gör då vän av ordning när ungarna diggar loss till sådant? Jo, lyssnar riktigt noga. Och lyckas höra saker; hemska saker, förfärliga saker ... Rentav olagliga saker. Och olagligheter rapporterar man till polisen.

 
My daughter brought home a record of "Louie, Louie" and I, after reading that the record had been banned from being played on the air because it was obscene, proceeded to try to decipher the jumble of words. The lyrics are so filthy that I can-not enclose them in this letter.
- Ur argt brev, daterat 7 februari 1964, till justitieminister Robert F. Kennedy (just han), FBI: Subject: Louie, Louie (The 60's Song)

Här är ett förslag på den onämnbara texten:
Lou-Ai, Lou-Ai, Oh, no. Grab her way down low.
(Repeat)

There is a fine little girl waiting for me.
She is just a girl across the way.
Then I take her all alone,
She's never the girl I lay at home.

(Chorus)

Tonight at ten I'll lay her again
We'll fuck your girl and by the way
And ... on that chair I'll lay her there.
I felt my bone ... ah ... in her hair.

(Chorus)

She had a rag on, I moved above.
It won't be long she'll slip it off.
I held her in my arms and then
And I told her I'd rather lay her again.

Chorus.
Man dokumenterade även några andra förslag som cirkulerade. Låten lyssnades igenom, gång på gång, i olika hastigheter, olika pressningar etc. Såväl Richard Berry som The Kingsmen utfrågades av FBI. De senare, som ju var mest intressanta, sade att inga obsceniteter förekom i deras version, att de som lyckades höra sådana måtte ha snuskig fantasi (särskilt de som hör dem när skivan spelas med 33 1/3 varv, men inte med 45), att ryktena hjälpt försäljningen ordentligt men att de var bekymrade över sitt rykte.

Däremot ska FBI inte, enligt Snopes.com, ha frågat han som faktiskt sjöng; Jack Ely, som hoppat av bandet efter att han sjungit in sången men innan den slog igenom. Vad de heller inte gjorde var att försöka reda ut varifrån de olika textvarianterna faktiskt kom. De tog klintbergaren för ett faktum. När man hamnat så snett är det desto svårare att sedan komma på rätt köl.

Till slut konstaterade Federal Bureau of Investigation att det helt enkelt inte gick att höra vad som sjöngs, lade ner utredningen och ignorerade ytterligare anmälningar. Då hade det gått två och ett halvt år.


Här är förresten den egentliga texten. Den fanns naturligtvis också med i utredningen.
Louie, Louie,
me gotta go.
Louie, Louie,
me gotta go.

A fine little girl, she wait for me;
me catch a ship across the sea.
I sailed the ship all alone;
I never think I'll make it home

Three nights and days we sailed the sea;
me think of girl constantly.
On the ship, I dream she there;
I smell the rose in her hair.

Me see Jamaica moon above;
It won't be long me see me love.
Me take her in my arms and then
I tell her I never leave again.
Varifrån kom då de mindre rumsrena förslagen? Jag gissar att de först uppstod bland tonåringarna själva, innan de nådde vuxenvärldens ögon och lättlurade öron, och därefter etablissemanget. Den resan har fler klintbergare gjort.


Snopes.com: Louie Louie
The Louie Report (en blogg om en låt): The F.B.I. Investigation of the song "Louie Louie"

1914 i Eskilstuna

$
0
0
För 100 år sedan inleddes världens viktigaste krig. Hur gick det till? Alla känner till mordet på ärkehertig Franz Ferdinand, men hur kunde den händelsen leda till ett världskrig?
Peter Olausson beskriver den värld vid förra sekelskiftet som utgjorde krigets förutsättning och de som fick det att inträffa.
- Eskilstunas evenemangsguide: 1914 - vägen till första världskriget, 13 november kl 18.00

Den anrika och i svensk historia så viktiga staden Eskilstuna har jag inte besökt förr. Nu ska det åtgärdas. Klockan 18 börjar jag prata på stadsbiblioteket, scenen Contrast. Ämnet för kvällen: Hur och varför första världskriget bröt ut, liksom min senaste bok 1914 - Vägen till första världskriget.

Negerbollens historia

$
0
0
Återkommande påstående: "Vi/man har alltid sagt negerboll."

Har vi?

Hur länge, närmare bestämt? Knappast sedan tusen år, men kanske sedan 1500-talet, eller 1600-talet, 1700-talet..?

Men negerbollen är inte i närheten så gammal som många har för sig. I själva verket är det ett tämligen nytt ord.
Kakordet negerboll kom i bruk någon gång i mitten av 1900-talet men utsattes några årtionden senare för skarp kritik och började ersättas med chokladboll och ett antal ironiskt skämtsamma slanguttryck.
- Bo Bergman, Ordens ursprung (2012)

Det torde finnas åtskilliga brukare av ordet idag som var bland de första att använda det. Ett sådant ord är inte gammalt.

Det förklarar också varför SAOL inte hade med ordet så sent som i 1973 års upplaga. För det hade som synes inte med någon sorts finkänslighet att göra.


Nu är visserligen Svenska Akademins ordlista en medvetet trög instans, där man föredrar ord som satt sig. För första belägg får man leta någon annanstans.

Som i SAOB, den väldiga encyklopediska förteckningen över svenskans alla ord, som tar med och anger första kända belägg även för mången politiskt inkorrekt glosa. I den 1947 tryckta artikeln NEGER letar man förgäves efter tecken på någon censurerande finkänslighet. Här finns ord som "negerdarr" (som anges vara en starkt vardaglig beteckning på musikstilen jass), "negerspråk", "negerkrullig", "negerlukt" (som anges vara karakteristisk för negrer) och så vidare. Men ingen "negerboll".

Om det varit ett ord som förekom så hade man tagit med det. Men det gjorde man inte, eftersom det inte användes på 1940-talet.

Vad kallades då bakverken? Det vet jag inte, än. Jag har inte ens hittat något recept före 1950 som, trots att det är nog så enkelt för att inte säga trivialt, motsvarar moderna chokladbollar.

Viewing all 3613 articles
Browse latest View live